DEM data downloader
English
info
Achtergrond: Z/W Kleur     Tegelbron: (Zoom in om tegels te selecteren)
Te downloaden tegels:
 
˟

DEM data downloader

Met dit hulpmiddel kun je Digital Elevation Model data selecteren en downloaden bij meerdere bronnen. De data van de eerste twee bronnen is gebaseerd op de Shuttle Radar Topography Mission (SRTM), en is ingedeeld in tegels die elk één breedtegraad en één lengtegraad beslaan in het HGT-formaat.
JaVaWa RTWtool kan, gebruik makend van dit bestandsformaat, hoogtegegevens toevoegen aan tracks en waypoints.

De resolutie van de data van de eerste twee bronnen is hoofdzakelijk 3 boogseconden (90 m, oftewel 1 punt per 5300 m2), maar voor bepaalde regio's kun je data met een resolutie van 1 boogseconde (30 m) downloaden. Deze regio's zijn roodgekleurd in dit hulpmiddel.
De nauwkeurigheid van de data is niet hoog; de maximale afwijking in de hoogte is ca. 8 meter.

De eerste bron is NASA. Deze bron biedt (herberekende versies van) de originele data.
Deze data heeft bepaalde nadelen: er is geen data ten noorden van 60° N of ten zuiden van 60° Z, en er zitten gaten in de data van sommige berg- en woestijngebieden.

(blijkbaar heb je hier tegenwoordig een account voor nodig...)

De tweede bron is Viewfinder Panoramas van Jonathan de Ferranti. Hij heeft een hoop werk verzet om de dekking uit te breiden naar de hele aarde, en om de gaten in de originele SRTM data te corrigeren.
Dit is de voorkeursbron; vandaar dat deze standaard geselecteerd is.

De derde bron (en voor Nederland eigenlijk de meest interessante) is het Actueel Hoogtebestand Nederland. Dit hoogtebestand kent een zeer hoge nauwkeurigheid met een gemiddelde dichtheid van 6 à 10 punten per m2, en een afwijking van maximaal 5 cm in de hoogte. Deze bron heeft een resolutie van 5 x 5 m. De hoogtegegevens zijn gefilterd, zodat bebouwing en andere objecten niet meetellen voor de hoogte.

De vierde bron is gelijk aan de derde, maar nu met een resolutie van 0,5 x 0,5 m. De data voor heel Nederland heeft een omvang van zo'n 670 GB, dus gebruik deze alleen voor kleine stukjes (en als je de hoge resolutie echt nodig hebt).

De vijfde bron tenslotte is het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen. Minder nauwkeurig dan het AHN (gemiddelde dichtheid van 1 punt per 20 m2; maximale afwijking in de hoogte 7 à 20 cm), maar aanzienlijk nauwkeuriger dan het SRTM. Ook hier zijn de hoogtegegevens gefilterd.
Let op! De referentiehoogte is het nulpunt van de Tweede Algemene Waterpassing, welke 2,33 meter lager ligt dan het NAP (welke op Europees niveau als nulpunt gehanteerd wordt). JaVaWa RTWtool zal automatisch 2,33 meter optellen bij hoogtes afkomstig uit het DHMV.

Hoe werkt het?

Beslis eerst welke tegels je nodig hebt. Als je op deze pagina terecht bent gekomen tijdens het gebruik van JaVaWa RTWtool, dan zijn de benodigde tegels alvast voor je geselecteerd.
Probeer niet àlle tegels op de kaart te downloaden; het gaat om een enorme hoeveelheid data, en het zou de sites waar de data op staat te zeer belasten. Complete (licht gemodificeerde) versies van het AHN en het DHMV kun je hier downloaden.

Kies vervolgens de bron vanwaar je de tegels wilt downloaden.

Selecteer de tegels door erop te klikken (bij de data van NASA moet je eerst inzoomen totdat de grijze tegels blauw of rood kleuren); de links naar de tegels verschijnen in de lijst aan de linkerzijde. De resolutie van de geselecteerde tegels is aangegeven in de lijst.

Je zult de tegels (of de sets van tegels in het geval van Viewfinder Panoramas) handmatig moeten downloaden door de links in de lijst aan te klikken. Zet de gedownloade bestanden in een map en selecteer deze map in JaVaWa RTWtool.

PayPal logo