Route & track filter
info
Data invoeren
GPX-bestand laden

Open een GPX-bestand met de knop hierboven of sleep het bestand naar de knop toe.

1050
25
505.000
2.000
Alleen geschikt voor toestellen die meer dan 50 viapunten ondersteunen!
GPX-bestand opslaan
PayPal logo

Kies gewenste route:

˟

Route & track filter

Een outdoor Garmin kan berekende routes inladen, maar alleen als de kaart waarop ze gemaakt zijn exact overeenkomt met de kaart in het toestel. Dit gaat regelmatig mis, met als gevolg een route in de vorm van een spinnenweb. Een ander probleem is het maximum aantal punten: voor een route op een outdoortoestel is dat 50. Dit gaat regelmatig mis met routes van een externe bron. Verder zijn heel veel aangeboden routes eigenlijk tracks, waardoor je geen routeaanwijzingen zult krijgen. Tenslotte geldt er ook een beperking aan tracks, die mogen maximaal 10.000 (of bij sommige toestellen 20.000; bij heel oude zijn het er maximaal 500) punten bevatten.

Voor het oplossen van al die problemen is deze tool gemaakt: hiermee kun je het aantal punten in routes en tracks filteren, en je kunt ze converteren naar het andere type.

Als je GPX-bestand meer dan één route en/of track bevat krijg je de vraag om het gewenste item te kiezen. Zit er maar eentje in, dan blijft de vraag achterwege.

Bij de conversie naar een route krijg je altijd een directe route. Deze bestaat uit een aantal viapunten met daartussen rechte lijnen. Je toestel zal deze omrekenen naar een route die via de wegen loopt. Er kunnen afwijkingen ontstaan, afhankelijk van de lengte van de route en het aantal punten. Dit is onvermijdelijk, tenzij je zelf de route maakt in BaseCamp op precies dezelfde kaart als in je toestel (bij "precies dezelfde" gaat het niet alleen om de kaartnaam of -ID, maar zelfs om de productiedatum).
Toch kan met een zorgvuldige plaatsing van de viapunten een zeer acceptabel resultaat verkregen worden, mits de route niet al te lang is. Als navigatieaanwijzingen wenselijk zijn is dit de aangewezen methode. In het andere geval heeft een track de voorkeur; die mag immers veel meer punten bevatten.

Als je converteert naar een route kun je met schuifjes kun je aangeven hoeveel viapunten je in het resultaat wilt hebben. Dit kan met een vast aantal (10-50), of met een op te geven afstand tussen de viapunten. Bij de tweede optie kun je meer dan 50 viapunten in je route krijgen. De meeste outdoortoestellen kunnen zo'n route niet berekenen! Het betreft de Colorado-, Dakota-, eTrex-, GPSMAP-, Oregon- en Montana-modellen. De zūmo-modellen kunnen wel met grotere aantallen viapunten overweg.
Bij een track kun je het aantal trackpunten opgeven.
Op de kaart worden zowel het origineel (groen) als het resultaat (magenta) weergegeven. Bij een route worden ook alle viapunten in het resultaat weergegeven.
N.B. Door het gebruikte filteralgoritme kan het aantal viapunten soms iets lager uitvallen dan het opgegeven aantal.

Een in BaseCamp gemaakte route bevat naast de zelf geplaatste viapunten ook een hele reeks vormpunten die zorgen dat de route de wegen volgt. Deze tool maakt daar gebruik van bij het filteren; je kunt zelfs aangeven dat de zelfgekozen viapunten in de route moeten blijven staan (dit werkt alleen als het aantal viapunten in de route niet groter is dan het door jou ingestelde aantal viapunten in het resultaat!)

Zijn de filterinstellingen naar wens, dan heb je de mogelijkheid om zelf nog wat te sturen met de viapunten (alleen bij een conversie naar een route). Viapunten kun je verwijderen door erop te klikken (zwarte rondje met magenta rand); toevoegen doe je door op de groene lijn te klikken. Let op! Zodra je iets aan de filter- of conversie-instellingen wijzigt, zal de route opnieuw berekend worden en ben je alle wijzigingen kwijt!